Jest takie miejsce na mapie każdej Twojej podróży, w którym zawsze znajdziesz NAJlepszą kawę, chwilę wytchnienia i coś pysznego – to Cafe Punkt na stacjach LOTOS. Nasza kawa to NAJlepszy pomysł na dobrą drogę i przyjemny powrót. Przekonaj się, dlaczego jest taka wyjątkowa!

 

POZNAJ NASZĄ KAWĘ

 

Kawa w Cafe Punkt to starannie dobrana mieszanka szlachetnych ziaren Arabiki i wysokiej jakości Robusty. Jest wyjątkowo świeża, bo każdą porcję mielimy tuż przed zaparzeniem. Urzeknie Cię jej wyjątkowy cytrynowo-kwiatowy aromat wzbogacony ciemną czekoladą i nutą karmelu. To jakość, której możesz być pewien – nasza kawa zawsze i wszędzie smakuje NAJlepiej. W zaprojektowanej dla Twojego komfortu strefie samoobsługowej przygotujesz ją szybko i w zgodzie z własnymi preferencjami. Chcesz zabrać ją na drogę? Dzięki wygodnym kubkom w nowej szacie graficznej nie będzie to żaden problem! Kawa jest dostępna w dwóch objętościach: mała (220 ml) i duża (440 ml). Warto wybrać tę większą, jeśli chcesz dłużej cieszyć się aksamitnie kremowym smakiem i głębokim aromatem. W menu Cafe Punkt każdy znajdzie coś dla siebie – od wyrazistego espresso po delikatną latte!

Składa się z podwójnego espresso oraz lekko spienionego kremowego mleka

Kawa intensywna i zrównoważona. Jest mocno „kawowa”, a jednocześnie aksamitna i słodka. Zawiera najwięcej espresso ze wszystkich mlecznych kaw. Wyróżnia ją również to, że mleko, chociaż spienione, jest nieco rzadsze i mniej puszyste. Flat white powinno mieć aksamitną i jednorodną teksturę. Espresso powinno być dobrze wyczuwalne, a mleko ma nadawać kawie słodycz i jedwabistość.

Flat white w języku angielskim znaczy tyle co „płaska biała”. Kawa ta charakteryzuje się płaską, delikatną pianką z mleka, która nie jest tak puszysta jak w przypadku cafe latte. Jest bardzo popularna na antypodach, skąd pochodzi.

Lubisz rozkoszować się smakiem mleka i oczekujesz silnego pobudzenia? W takim razie flat white to kawa idealna dla ciebie!

Podwójne, aromatyczne espresso.

Klasyczna „mała czarna” – kawa, której podwójna moc natychmiast pobudzi cię do działania.

Perfekcyjnie przygotowane espresso z dobrych ziaren jest łagodne, słodkie, kremowe, o przyjemnym i długim posmaku.

Espresso to mocna kawa, która po prawidłowym przygotowaniu cechuje się gęstą orzechowo-brązową pianką o ładnej lekko centkowanej powierzchni w kolorze miodu, zwaną crema. To właśnie tej piance espresso zawdzięcza dużą część swojego aromatu.

Nazwa espresso nie ma związku z szybkością przygotowania. Pochodzi od włoskiego słowa espressivo, co znaczy „wyrazisty”, „wyraźny”. Dlatego wymawiaj espresso, a nie ekspresso!

Zamów espresso i poznaj smak naszej kawy!

To kawa, która pozwoli w pełni delektować się smakiem, aromatem i doda sił na dalszą drogę. Znana także pod nazwą americana, uzyskiwana jest z połączenia espresso z gorącą wodą.

Pianka czyli crema długo utrzymuje się na czarnej kawie, ma grubość 2-4 mm i jasnobrązowy, orzechowy kolor.

Wysokiej jakości kawa, odpowiednia proporcja zmielonych ziaren do ilości wody oraz czas parzenia tworzą naprawdę smaczny napar.

Najdłuższe pobudzenie w podroży!

Popularna, przyjemna, kojarzona z domową kawą śniadaniową.

Uzyskiwana z połączenia espresso, wody oraz małej ilości gorącego mleka jest najbardziej znanym rodzajem kawy.

Popularny sposób na ulubioną kawę? Czemu nie! Przy naszej aromatycznej, delikatnej w smaku, pobudzającej zmysły białej kawie zrelaksujesz się w pełni.

W wolnym tłumaczeniu cafe latte to mleko delikatnie splamione kawą. Tak właśnie ma smakować – dominująca powinna być słodycz mleka, a aromat i smak kawy mają tylko ją podkreślić.

Wyraz latte w języku włoskim oznacza mleko. Cafe latte składa się w 2/3 z gorącego, spienionego mleka, a w 1/3 z espresso. Słodki, mleczny smak kawy latte pochodzi właśnie z mleka, który uzupełnia delikatna, wyczuwalna w tle nuta kawy.

Delikatny, mleczny smak naszego latte polecamy na każdą porę dnia!

Cafe mocha to odmiana kawy latte, składająca się w 1/3 z espresso, a w 2/3 z gorącego mleka oraz czekolady. W odróżnieniu od latte i cappuccino cafe mocha nie posiada mlecznej pianki. Nazwa mocha pochodzi od portowego miasta w Jemenie, skąd w XVIII wieku eksportowano najwięcej kawy na świecie. Wyróżnikiem tej kawy był wyrazisty, czekoladowy posmak.

Masz ochotę na naszą słodką kawę o smaku czekolady? Zafunduj sobie dawkę super smaku i energii.

Królowa białych kaw – intensywna a jednocześnie słodka. Dobre cappuccino to kompozycja słodkiego i zbalansowanego espresso, które w połączeniu z odpowiednio spienionym mlekiem i mleczną pianką powinno tworzyć idealny napój: kremowy, jedwabisty, a jednocześnie intensywnie „kawowy”.

Cappuccino to tradycyjna włoska mleczna kawa. Posiada wyraźnie wyczuwalny smak. Idealne cappuccino uzyskuje się, łącząc składniki w równych proporcjach: 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka, 1/3 mlecznej pianki.

Mówisz – chwila przyjemności, myślisz – cappuccino? Jeśli tak, to nasze cappuccino czeka właśnie na ciebie. Zamów i rozkoszuj się idealnym aromatem i smakiem.

AMBASADORZY LOTOS
O NAJLEPSZEJ KAWIE

ODDAJ GŁOS NA NAJLEPSZĄ KAWĘ

1
24%
CAFE LATTE
2
20%
KAWA Z MLEKIEM
3
16%
KAWA CZARNA
4
12%
CAFE MOCHA
5
11%
FLAT WHITE
6
9%
CAPPUCCINO
7
7%
ESPRESSO DOPPIO